Vi sælger vores ost indpakket i vokspapir, så opnås den bedst mulige balance mellem at fastholde fugt omkring osten samtidig med at osten kan trække vejret.
Gårdoste er håndlavede, og dermed varierer hver dags produktion. Ost er generelt lykkeligst i en kølig, fugtig kælder eller et spisekammer. Du kan selv improvisere og prøve at modne din ost i en opvarmet garage eller et skur.
Ost er en “levende organisme” hvor der let kommer uønsket mug på overfladen. Mug fjernes ved at soignere osten – det vil sige vaske osten med en fugtig klud + vand/svag saltopløsning. Du kan også skære mug væk med en kniv. De allerfleste gårdoste har naturskorpe og dermed en skorpe der kan spises lige som resten af osten. Skorpen er for mange en del af osten og en del af ostens smag. Andre foretrækker at undgå selve skorpen. Prøv dig frem.
Ved opbevaring ude af køleskabet vil din ost udvikle sig hurtigere. Dette vil afrunde smagen, men du vil være nødt til at tjekke den regelmæssigt for at se, hvordan den har det. Hvis osten har det for varmt, vil den svede, og få en stærkere lugt. Mug og skimmel udvikles også meget hurtigere på de afskårne overflader af osten, hvis den lagres varmt.
Små stykker af ost bør opbevares i køleskabet, for at bremse væksten af skimmel på dens snitflader. Imidlertid er det vigtigt at være opmærksom på, at køleskabet sandsynligvis vil udtørre osten, især hvis den ikke er pakket ind. Den bedste løsning er at opbevare osten i vokspapir i salatskuffen eller i en glasskål med låg og luft omkring sig. Osten skal tages ud af køleskabet et par timer før servering, for at opnå stuetemperatur før den spises, dermed kommer alle smagsnuancerne frem. Kold ost er kedelig.
Fugtighed er vigtigere end temperaturen ved opbevaring af ost. Vi tilstræber at holde vores oste på en relativ fugtighed på 80% eller mere. Selvom du har et hygrometer ved osten, er du stadig nødt til at røre, lugte og se til osten. Hvis der er perler af fugt på overfladen af osten, er luftfugtigheden for høj. Hvis der opstår revner, er luften for tør. Udtørret ost er svær at redde – men prøv at dække den med en fugtig klud eller brug den til madlavning.