Råmælksoste – de forbudte oste

De ypperste oste som Gryere, Comté, Parmesan, Camembert, Emmentaler og Manchego er alle i deres bedste versioner lavet af upasteuriseret mælk, eller råmælk, som den ofte kaldes. Ostekendere værdsætter deres meget bredere, dybere og mere nuancerede smag. Råmælksost er en ost lavet af frisk mælk, der ikke er pasteuriseret og dermed indeholder en naturlig flora af mikrober, som ellers normalt bliver dræbt ved pasteuriseringen. 

Råmælksosten kommer til at indeholde en større diversitet af mikrober, der ændrer sig over sæsonerne. Smagen af stedets mikrober, foderet og den jord, dyrene har græsset på, er en del af terroiret, som kommer til udtryk i råmælksosten. 

Råmælksosten er kontroversiel, idet det potentielt er forbundet med en sundhedsrisiko at spise ost, produceret på rå mælk, som kan indeholde skadelige bakterier som fx salmonella, listeria og E. Coli. Generelt anbefaler man, at svagelige og gravide skal holde sig fra råmælksoste – især de bløde unge oste.