Vores Gårdmejeri

Hos Ostebørsen brænder vi for at genoplive det gamle og stolte mejerihåndværk, som i generationer har givet danskerne formidabel ost og mælk. Derfor åbnede vi i 2017 vores gårdmejeri i Vemmelev, hvor vi bruger råvarer fra baghaven, nemlig Naturgræsmælk fra Tøvestensgaarden. 

Græs, vilde blomster og urter lige i baghaven

I baghaven ligger Tude Ådal, hvor man i 1873 begyndte fredningen af dens enge, som i dag består af gamle græsser, vilde blomster og urter, der resulterer i en enestående flora. Her går Tøvestensgaardens køer rundt og gumler den lækre sammensætning af græs, og om vinteren spiser de hø fra de samme engarealer. Du kan derfor opleve at smagen skifter henover sæsonen, alt efter hvilke blomster og urter der vokser på engene. Det betyder også at køerne ikke spiser hverken majs, soya eller ensilage. De store mængder græs, som køerne spiser, betyder, at mælken har en optimeret balance mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrer. 

Ko-komfort

At vi har køerne i baghaven betyder, at vi kan have et tæt samarbejde med Tøvestensgaarden, hvor vi sammen kan sikre den optimale ko-komfort. For os betyder det meget, at vi ved køerne går på græs og dermed får meget motion, fordi vi så kan sikre gladere og sundere dyr. Samtidig kan vi fastholde vores fokus på dyrevelfærd, bæredygtighed og kort transporttid fra ko til mejeri. Dermed kan vi give dig en unik mulighed for at opleve lokal fødevareproduktion fra koens liv på marken til mælkekartonen og den færdige ost på bordet. 

Vi behandler mælken skånsomt

Vi har kun én mælkeproducent, Tøvestensgaarden, da vi ønsker den bedste mælk hver gang og vi vil være med i alle trin i behandlingen af mælken. Når naturgræsmælken rammer mejeriet, går vi meget op i at behandle mælken på den mest skånsomme måde. Dette gør vi ved at sikre, at når mælketanken ankommer til mejeriet, så bliver den hævet så naturgræsmælken selv løber ned i pasteuren. Når mælken skal hen i ostekarret, foregår det ligeledes yderst nænsomt. På den måde bevarer vi alle de fremragende egenskaber naturgræsmælken har. Samtidig sikrer vi en pasteuriseret, ikke homogeniseret mælk, hvilket betyder at alle fedtkugler er bevaret.  

Kom helt tæt på lokal fødevareproduktion

Vores mejeri er indrettet sådan, at du kan trykke næsen flad mod den tykke glasrude og dermed komme helt tæt på mejeristens arbejde. Her kan du se mejeristen klargøre mælken til at kunne udvinde ost, som efterfølgende sættes til lagring. Har du dog lyst til at komme endnu tættere på, så kan du også det. Det er nemlig muligt at leje vores mejeri eller komme i mejeriet sammen med mejeristen. Skulle du derimod have lyst til at starte dit eget gårdmejeri, så rådgiver Henrik Kastrup dig gerne. Skriv til ham på hmk@osteborsen.dk