Ost på P3

I tirsdags (30/7-19) var Henrik Møller Kastrup forbi P3 radio og deres program “Det fede er… Kaffe og ost” med værten Line, for gladeligt at fortælle om oste og hvorfor nogle mennesker kan være så dybt fascineret af oste. 

10.000 - 12.000 år gammelt

Ost er ikke bare noget vi har opfundet inden for de seneste 100 år, derimod fortæller Henrik at “man er ret sikker på, at man har opfundet det sådan, eller fundet det ved en tilfældighed. Man har transporteret mælk i en dyremave, så er det blevet varmet op af solen og blevet rystet lidt […] og så er der ligesom en klump tilbage som er ostemassen”. 

Når man hører det lyder det imponerende (og måske lidt grænseoverskridende for nogle?) og hvis man forstår at en dyremave er fuld af enzymer, giver det meget mere mening, at man siger en ost er levende. Henrik forklarer nemlig at enzymerne i osten hele tiden arbejder, og alt efter fugtighed og temperatursvingninger vil osten konstant udvikle sig. 

Lytter man til resten af interviewet, forklarer Henrik at ost egentlig ‘bare’ er mælk, som der er konserveret og Henrik fortæller ligeledes hvor i verden man typisk finder bløde og faste oste. Hør interviewet for at få svaret. 

Rulle den i urter eller vaske den i hvidvin?

Du ved måske godt, at der findes et utal af forskellige oste og hos Ostebørsen handler vi med 1001 oste og vi producerer selv 12-14 forskellige slags. 

Men hvordan får man de mange forskellige slags oste? Bløde oste? Faste oste? Blåskimmeloste? Og mange flere. 

Henrik fortæller at man alle steder i verden, arbejder med en råost, som danner basis for alle de mange forskellige oste du kender. Når råosten er klar, kan man begynde at behandle den, man kan “for eksempel rulle den i urter, vaske den i hvidvin, vaske den i snaps, modne den ved forskellige temperaturer/luftfugtigheder og meget mere” fortæller Henrik. Og det er gennem denne behandling at forskellene opstår. 

Et ostefad fyldt med smag

Hvis du kender Henrik, ved du også at ligeså snart han får muligheden for at introducere andre for oste, så tager han den. Derfor havde Henrik også et ostefad med til P3, med alt fra Kok & Kastrup til Penacorada.

Hør interviewet med Henrik og find ud af, hvad værten Line syntes om de forskellige oste og hvorfor hun bliver så overrasket over, hvor meget smag de forskellige oste har. Mon ikke der er en forklaring på det? 

https://www.dr.dk/radio/p3/det-fede-er/det-fede-er-7

2 timer og 2 minutter inde i programmet starter afsnittet om ost

2 timer og 15 minutter inde i programmet, kan du høre interviewet med Henrik Møller Kastrup