Græsmælk fra Tude Ådal

For os er det vigtigt, at du har mulighed for at vide, hvor og hvordan mælken er produceret. Derfor arbejder vi tæt sammen med Tøvestensgaarden, som leverer mælk direkte til Ostebørsens gårdmejeri. Vores samarbejde giver forbrugeren en unik mulighed for at opleve lokal fødevareproduktion fra koens liv på marken til mælkekarton og den færdige ost på bordet.

Vores frisktappede mælk hedder Græsmælk fra Tude Ådal. Det gør den, fordi mælken stammer fra køer, som lever af græs og hø fra engarealer i Tude Ådal nær Vikingeborgen Trelleborg og engarealerne, som støder op til kystlinjen ved Næsby strand ud mod Storebælt. I 1873 begyndte fredningen af Tude Ådal og i dag er området et fantastisk spisekammer for køerne fyldt med gammelt græs og massevis af krydderurter.

Køerne spiser kun græs og hø
En del af køerne på Tøvestensgaarden producerer vores mælk. De får ikke kraftfoder eller ensilage. Om sommeren græsser malkekøerne på enge i Tude Ådal og om vinteren får de hø fra selv samme engarealer. Køer, der kommer på græs får langt mere motion og bedre mulighed for at udføre deres naturlige adfærd. Så ved at give køerne det de er skabt til, får vi gladere og sundere dyr. Desuden kommer mælken og osten til at smage af de vilde urter, som dyrene spiser på engarealerne i Tude Ådal. Du vil derfor også opleve, at smagen skifter henover sæsonen.

De store mængder græs, som køerne spiser, giver en optimeret balance mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrer.

Råvarer fra baghaven
Få kilometer fra Ostebørsens Gårdmejeri ligger Tøvestensgaarden. Gården ejes af Michael Andersen, som driver den sammen med resten af landmandsfamilien på tre generationer i alderen fra 5-62 år. Når mælkevognen er fyldt, triller den ud på den korte tur til Vemmelev. På Industrivænget 14 har du mulighed for at følge mælkens vej gennem mejeriet.

Oplev lokal fødevareproduktion helt tæt på. Hver onsdag i juli kan du komme på en enestående cykeltur gennem Tude Ådal, hvor du besøger både Tøvestensgaarden, græskøerne og Ostebørsen. Book turen her: http://www.visitvestsjaelland.dk/booking/26102